Fantastický a jednoduchý recept na tzv. nalievaný koláč, čiže cesto, ktoré je viacmenej tekuté (pozor, nesmie byť príliš tekuté, inak bude mať stuhnutý vlhký stred). K tomuto superjednoduchému receptu, ktorý zvládnete aj na vysokoškolskom internáte nepotrebujete ani len váhu, no musíte mať niečo čím vymixujete cesto: šľahač, kuch.robot, ponorný mixér, prinajhoršom ochotného pomocníka a vydličku (neskúšala som, neodporúčam).
Základný recept:
- 3 šálky polohrubej múky
- 2 šálky cukru (1 práškový + 1 kryštálový príp. trstinový)
- 1 šálka oleja (menšia)
- 1 šálka mlieka (väčšia)
- 2-3 lyžice lekváru (pozor musí byť pikantný, ideálne ríbezľový alebo s podielom ríbezlí)
- 2+ lyžice kakaa (holandského)
- 1-2 lyžičky prášku do pečiva
- na dochutenie: vanilkový a škoricový cukor, mletá škorica, klinčeky, rumová alebo iná aróma
Tipy
- tieto pomery vychádzajú na štandardný rúrový plech, ak chcete koláč robiť na menší plech alebo do tortovej formy dajte všetkého polovicu
- šálka má mať takú veľkosť akú veľkú máte smotanu (2dcl vs. 2,5 dcl)
Pár variant pre inšpiráciu
- perník: do cesta perníkové korenie, na vrch lekvár, na to čokoládová poleva a nasekané vlašské orechy
- pomarančový perník: do cesta pomarančová aróma a lupienky mandlí
- verzia na vrchu dostala pracovný názov sex: vnútri orechy, čokoláda, lesné ovocie, otvorte k nemu fľašu kvalitného červeného a úspech je zaručený
- rumokatolícka varianta: klasické cesto, na vrchu poleva z rumu a cukru postriekaná čokoládou