Friday, April 3, 2015

Pohárový koláč a jeho varianty



Fantastický a jednoduchý recept na tzv. nalievaný koláč, čiže cesto, ktoré je viacmenej tekuté (pozor, nesmie byť príliš tekuté, inak bude mať stuhnutý vlhký stred). K tomuto superjednoduchému receptu, ktorý zvládnete aj na vysokoškolskom internáte nepotrebujete ani len váhu, no musíte mať niečo čím vymixujete cesto: šľahač, kuch.robot, ponorný mixér, prinajhoršom ochotného pomocníka a vydličku (neskúšala som, neodporúčam).


Základný recept:
  • 3 šálky polohrubej múky
  • 2 šálky cukru (1 práškový + 1 kryštálový príp. trstinový)
  • 1 šálka oleja (menšia)
  • 1 šálka mlieka (väčšia)
  • 2-3 lyžice lekváru (pozor musí byť pikantný, ideálne ríbezľový alebo s podielom ríbezlí)
  • 2+ lyžice kakaa (holandského)
  • 1-2 lyžičky prášku do pečiva
  • na dochutenie: vanilkový a škoricový cukor, mletá škorica, klinčeky, rumová alebo iná aróma
Tipy
  1. tieto pomery vychádzajú na štandardný rúrový plech, ak chcete koláč robiť na menší plech alebo do tortovej formy dajte všetkého polovicu
  2. šálka má mať takú veľkosť akú veľkú máte smotanu (2dcl vs. 2,5 dcl)
Pár variant pre inšpiráciu
  • perník: do cesta perníkové korenie, na vrch lekvár, na to čokoládová poleva a nasekané vlašské orechy
  • pomarančový perník: do cesta pomarančová aróma a lupienky mandlí
  • verzia na vrchu dostala pracovný názov sex: vnútri orechy, čokoláda, lesné ovocie, otvorte k nemu fľašu kvalitného červeného a úspech je zaručený
  • rumokatolícka varianta: klasické cesto, na vrchu poleva z rumu a cukru postriekaná čokoládou