Friday, April 3, 2015

Ako vyzrieť na ryžu


Niekedy sa nad tým naozaj pozastavím, ale uznávam, že naozaj je možné uvariť ryžu zle na mnoho spôsobov. Sľubovala som, že dobre popíšem ako varím ryžu ja.

Z bielej ryže uprednostňujem ryžu basmati, ktorá má oproti iným druhom bielej ryže nižší glykemický index, ale hlavne je veľmi chutná. Ako príloha je výborná aj ryža celozrnná akéhokoľvek druhu. Obsahuje podstatne väčšie množstvo vitamínov a minerálov a navyše vlákninu.

Biela ryža

Odmeriame si ryžu a vodu. Na 1 hrnček ryže dávame 2 hrnčeky vody. 1 hrnček ryže bežne stačí na 2 porcie prílohy. Vodu dáme do adekvátne veľkého plechového hrnca a necháme zovrieť. Ryžu, špeciálne ak je to lacná bežná záležitosť preberieme. Takú basmati napríklad preberať nemusíme vôbec. Ryžu premyjeme studenou vodou v sitku a vhodíme do vriacej vody. Zľahka osolíme. Pri solení pamätáme na to, že všetka voda sa vpyje do ryže, preto solíme menej ako napríklad zemiaky alebo nebodaj cestoviny!


Zamiešame, privedieme k varu, stíšime plyn na minimum a zakryjeme. Ryžu varíme 15-17 minút alebo podľa času na obale a ak varíme na plyne použijeme rozptyľovač plameňa, aby sa nepripiekla. Ryžu počas varenia príliš neodkrývame, ale dávame pozor aby nevykypelo veľa vody. Ku koncu varu môžeme ryžu ochutnať. Optimálne je pichnúť do nej vidličkou, aby sme vedeli ako veľmi je vlhká na spodku. Ak sa nám zdá ryža tvrdá a v hrnci už nie je skoro žiadna voda, môžeme pridať trochu vody a variť dlhšie. Tento trik sa zíde aj pri varení ryže na sushi (viď nižšie). Po uvarení necháme ryžu minimálne 10 minút stáť zakrytú v hrnci. Krišňáci balia ryžu navyše do utierky, mne sa celkom osvedčilo položiť na pokrievku kuchynskú rukavicu. S útierkou to ale musí isť rozhodne lepšie. Uvarená ryža totiž ešte môže obsahovať vlhkosť, ktorá sa do nej takto lepšie vstrebe, čo sa podpíše aj na chuti aj na konzistencí.

Basmati s cibuľkou a klinčekom
Basmati nepreplachujeme, dávkujeme 1:2. V plechovom hrnci na mriežke zohreme za lyžičku oleja a vsypeme ryžu. Pražíme pár minút kým sa zhrnká ryže neobalia olejom a nezčnú mierne sklovatieť. Zalejeme patričným množstvom vody, osolíme. Do ryže vložíme ošúpanú malú cibuľku, do ktorej vtlačíme klinček (ak máme viac ryže a väčšiu cibuľu vtlačíme ešte jeden).

Celozrnná ryža

Narozdiel od bielej sa celozrnná ryža skôr varí, kým biela ryža sa skôr dusí. Na 1 hrnček celozrnnej ryže dávame až 3 hrnčeky vody. Podobne ako predtým privedieme vodu k varu a vhodíme do nej prepláchnutú a prípadne prebratú ryžu. Osolíme, môžeme okoreniť, hodí sa: rímska rasca (cumin), kari, garam masala a podobne. Pri korenení pozor na množstvo, stačí naozaj trošku. Celozrnnú ryžu varíme cca 40 minút. Ak v nej ešte ostala voda, môžeme ryžu precediť alebo vodu čiastočne odpariť. Celozrnná ryža nikdy nebude taká mäkká ako biela ryža bezohľadu na to, koľko sa bude variť.

Rizoto (risotto)

Nájdite si poriadny recept! Na internete je ich fúra. Rizoto (risotto) nie je uvarená ryža so zeleninou a nejakým divným mäsom ako v školskej jedálni a bohužiaľ aj v mnohých reštauračných zariadeniach nielen na Slovensku. Pravé talinske rizoto je v princípe ryža varená v omáčke (podobne ako španielska paella). Nie je rozvarená, ale prevná na skus a mäkká okolo. Rizoto sa varí väčšinou na cibuľke na masle (veľa masla) prípadne ďalšej aromatickej zeleninke. Na rizoto dávame ryžu správneho druhu, teda Arborio (existujú aj ďalšie druhy ryže na rizoto, tento je asi najznámejší). Kvalitná ryža na rizoto sa nepremýva. Vkladá sa suchá do sklovite orestovanej cibuľky (na masle alebo olivovom oleji), popraží sa, podobne ako v recepte vyššie, nech je sklovitá a zaleje sa vínom alebo vývarom prípadne inou omáčkou. Rizoto sa varí bez pokrievky a priebežne sa naň leje vývar alebo omáčka. Je to delikátny pokrm, ktorý si vyžaduje trpezlivú prípravu a zvýšenú pozornosť, pretože ryža nesmie byť počas varenia ani príliš ponorená, ale hlavne nie suchá. 

Ako uvariť ryžu na sushi

Začneme tým, že si prečítame zaručený recept na sushi ryžu. Ak chceme recept ešte trochu vylepšiť dáme ryžu do hrnca s veľkým množstvom vody. Počas toho ako je na 30 minút namočena ryžu premývame rukami. Pozrite si, ako sa to robí:

Ryžu varíme na malom plameni a v závislosti od toho, koľko jej máme prispôsobime dĺžku varenia. Mne sa obvykle darí variť ju možno aj trochu dlšie ako v uvedenom recepte. Omáčku na ryžu si pripravíme sami, tie vopred ochutené octy bývajú doplnené o konzervanty a iné chemikálie a čerstvej zmesi sa nevyrovnajú.