Friday, April 3, 2015

Cviklové Brownies

Tento recept som našla v časopise Apetit (august 2011). Pôvodný recept je takýto:
  • 500g cvikle (červenej repy)
  • 100g masla
  • 200g veľmi tmavej čokolády
  • 1 lyžička vanilkového extraktu (funguje aj vanilkový cukor)
  • 250g svetlého trstinového cukru (stačí menej, kľudne napr. 180g)
  • 3 vajcia
  • 100g hladkej múky
  • 25+g holandského kakaa
Môj postup a Tipy:
  1. cviklu ošúpeme (v rukaviciach lebo strašne farbí), nakrájame na kocky a dusíme 12 minút s trochou vody v mikrovlnke v jenskom skle prikritú potravinovou fóliou, nezľaknite sa, bude sa to nafukovať a syčať, ale to je v poriadku. V apetíte píšu, že ju môžeme aj uvariť v šupke (30+ min.) a ošúpať, ale takto sa mi zdá lepšia.
  2. po uvarení cviklu odkryjeme a dávame si pozor, aby sme sa nepopálili parou. Keď trochu vychladne, ale ešte je teplá zlejeme vodu a cviklu premiestnime do mixéra spolu s polovicou masla a mixujeme. Medzitým (v mikrovlnke) zohrejeme čokoládu a druhú polku masla. Ak máme dobrý a veľký mixér môžme mixovať všetko dokopy, mne sa osvedčilo zvlášť aby sa cvikla vymixovala úplne na kašu.
  3. Čokoládu používame čo najhorkejšiu, ak máme takú čo má vyše 80% môžme jej dokonca použiť menej (povedzme o 1/4).
  4. Vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkou, šľaháme aspoň 2 minúty aby sa nám vytvorila bohatá pena. Brownies majú veľmi podobné cesto ako muffiny, čiže budeme pracovať systémom spojíme mokrú zmes, spojíme suchú zmes a potom opatrne vsypeme suchú do mokrej.
  5. Do vyšľahaných vajec zľahka zamiešame cviklovú kašu a čokoládu, dávame pozor, aby sme nezničili penu.
  6. Múku preosejeme s kakaom do misky a po častiach jemne primiešavame do zmesi ako pri muffinoch.
  7. Plech vymastíme maslom a dno vyložíme pečiacim papierom, cesto nalejeme a pečieme pri 180° cca 30 minút. Brownies začnú vyzerať upečene pomerne skoro, pre kontrolu pred vytiahnutím treba do cesta rozhodne pichnúť.
  8. Dĺžka pečenia koláča závisí aj od veľkosti plechu, tento recept je na plech cca 20x30cm alebo akurát na tortovú formu (vtedy sa pečie dlhšie aj vyše 45min). Ak trpezlivo upečiete tortu, ktorá je prepečená vnútri a ešte ju vylepšíte pomarančovým lekvárom do stredu a šľahačkou na vrch potešíte aj náročných oslávencov. Ďalší tip je naplniť cestom muffinove formičky, tiež to funguje výborne len je to trochu pracnejšie.
Low-carb Verzia s výpočtom sacharidových jednotiek
  • 550g cvikle = 5 SJ
  • 110g masla
  • 200g veľmi tmavej čokolády (80%+) = 5 SJ
  • 1 lyžička vanilkového extraktu (ak dáme vanilkový cukor +2 SJ)
  • 30g brezového cukru/20g trstinového = 2 SJ
  • 20g melasy = 1 SJ
  • 1 PL diafanu (ekviv. 100g iného umelého sladidla)
  • 3 vajcia
  • 100g hladkej múky = 7 SJ
  • 25+g holandského kakaa
  • Postup je skoro rovnaký, pridávame trochu cukru a melasu aby sme vyšľahali s vajciami peknú penu. Na štandardnom menšom plechu sa to rozleje cca do výšky 1-1.5 cm a dá sa rozkrájať na cca 20-30 kúskov, ak spočítate jednotky vychádza to na 20SJ. S množstvami sa dá experimentovať, napríklad pridať cviklu, vajčka s rovnakým množstvom múky a rozhodne to znesie viac kakaa aj 35-40g.